Ønsker du mer informasjon finner du det her: https://lorenskog.historielag.no/slektsgruppa/hva-gjor-slektsgruppa/
Referater fra tidligere møter.
Takk for godt frammøte på første møte onsdag 23.09. Det gir oss troen på at en slik gruppe er noe våre medlemmer ønsker seg:)
Vi har tidligere sagt at denne gruppa er for alle med interesser for slektsgransking. Derfor er det gledelig å se at det er spredning i erfaringen til medlemmene. For å få med alle fra start, ble det i går holdt en introduksjon om hvordan komme i gang.
For dere nybegynnere kan jeg foreslå at dere til neste møte går inn på digitalarkivets sider ( se link her ). Her kan dere i første omgang konsentrere dere om kirkebøker og folketellinger. Og frasen «Øvelse gjør mester» er virkelig gjeldende her. Konsentrer dere gjerne om en person i slekta født i årene før 1900, så vil dere finne vedkommende i to folketellinger og i kirkebok på dåp, konfirmasjon og evt giftemål. Let litt rundt, og du vil nok finne:) Der ligger det også en link om hvordan du kommer i gang med slektsgransking.
Prøv gjerne også DIS-gravminner. Her kan du gjøre landssøk eller søke direkte på en kirkegård, og det ligger det mye nyttig informasjon i navn og datoer for fødsel og død.
Vi har sagt at veien i gruppa blir til mens vi går. Den vil sikkert ha et varierende antall medlemmer, noen kommer til og noen faller fra. Dette blir ei gruppe der dere deltar etter ønsker og behov, og forplikter lite:) Men vi i laget ønsker selvfølgelig en robust gruppe, til glede og nytte for den enkelte.
Her kommer et lite sammendrag av møtet i går 7.okt. Vi fikk en innføring av Sylvi om hvordan vi søker i arkivene, fortrinnsvis Digitalarkivet. ( se vedlegg)
Etter at vi fikk koblet oss til nett, ble det en liten videosnutt om hvordan søke i Digitalarkivet. Her ble også den nye søkemåten ( Beta) i kirkebøkene vist. Så ble det foretatt noen søk i både folketelling, kirkebøker og også i emigrantregisteret. Det ble vist en nettside med adresse: www.sveinaage.com Denne siden gir en del snarveier til søkbare arkiver m.m. Videre gjorde vi søk i http://nr-skedsmo-akershus.blogspot.no Denne siden kan en søke på navn i noen kirkebøker, bl.a. i Skedsmo/ Lørenskog. Den er litt ufullstendig, men kan være et greit hjelpemiddel. Så rot litt rundt inne på arkivene, så lærer dere mye. Her kan ingen ting gå galt, så klikk i vei.
Vi tar stoffet litt basic nå i første omgang, da noen i gruppa er ganske ferske. Håper for forståelse for det.
Ellers er jo slektsgruppa på facebook: https://www.facebook.com/groups/363505063860646/ Søk oss opp ( Slektsgruppe Lørenskog historielag), så legger vi deg til når du søker om å bli med.
Da har vi avholdt vårt tredje möte i slektsgruppa. Her kommer et lite referat, som deltakerene også har fått på e-post. Takk for i går til dere som var til stede:) Her kommer en liten rapport fra møtet 21.okt.
Dere fikk se en filmsnutt fra Høgskulen i Volda sitt kurs i slektsforskning. Den tok for seg søking i usikre ilder, fortrinnsvis Familysearch. Dette er Mormonernes søkebase, men fin for oss bl.a. for å finne utvandret slekt. Dette er en god mulighet for å komme på sporet av slekt, men opplysningene du finner må ikke brukes ukritisk. Det er alltid viktig å skjekke disse opplysningene opp mot kirkebøker. Opplysninger du finner her er ofte nedskrevet av amerikanere som ikke kjenner norske navnetradisjoner eller stedsnavn, så feil kan selvfølgelig forekomme. Filmen er bskyttet, så jeg kan ikke legge den ut.
Her kommer en liten repitisjon/ opplysninger for dere som ikke var tilstede: Hvordan søke Gå inn på denne linken: https://familysearch.org
Du vil få mange valg, men «Search» er knappen du vil ha mest bruk for. Når du trykker på den, så vil du få søkevalg. Her er det bare å prøve seg fram. Legg merke til firkant bak søkefeltene. Trykker du på dem, så vil du kunne snevre inn søket ditt. Men da må du være sikker på skrivemåte. Søkene på denne siden vil gi mange treff, da navn som «ligner» også vil komme opp. Derfor greit å snevre inn søket. Søkene her er åpne, og gratis. Noe annet bruk av nettsiden er for medlemmer. Rot litt rundt her, så blir du kjent her:)
Vi snakket også litt om de forskjellige slektsprogrammene deltakerene brukte. Noen bruker programmer off-line, som er lastet inn på egen PC. Andre velger on-lineprogrammer, der en del opplysninger blir liggende ute på nett. Jeg syntes vi fikk fram erfaringer på godt og vondt, og en gode refleksjoner rundt valg av programmer.